Kennisbank

Welke affirmaties helpen mijn zelfvertrouwen opbouwen?

Zelfvertrouwen is het beeld dat we van onszelf hebben. Zelfvertrouwen geeft ons het vermogen om van onszelf te houden, waarderen en respecteren. Het is één van de voorwaarden om goed voor onszelf te zorgen.

Het beeld dat we van onszelf hebben, dus ons zelfvertrouwen, staat direct in relatie met wat we doen en bereiken in ons leven. Stel dat je geen vertrouwen hebt in jezelf en gelooft dat je die nieuwe stap in je carrière niet aankan terwijl je collega’s wel dat geloof hebben. Grote kans dat je toch wacht met een voorstel naar je leidinggevende toe.

Zoals voorgaand voorbeeld aantoont bestaat zelfvertrouwen uit een gevoel van eigen vermogen. Daarnaast bestaat het zelfvertrouwen ook uit een gevoel van eigenwaarde (bron: psychotherapeut Nathaniel Branden). Realiseer je goed dat zelfvertrouwen is wat we over onszelf denken en hoe we ons over onszelf voelen. Het is dus niet zo dat dit perse overeenkomt met wat anderen van ons vinden en over ons denken.

Een gebrek aan zelfvertrouwen beperkt ons

Een gebrek aan zelfvertrouwen beperkt ons in onze kansen en beïnvloedt ook belangrijke keuzes. Mensen ervaren angst voor afwijzing, voor kritiek en ontevredenheid.

Daarom is het belangrijk om je zelfvertrouwen te vergroten. Dit kan je bijvoorbeeld doen met affirmaties. In het artikel ‘wat is een affirmatie’ leggen we uitgebreid uit wat een affirmatie is en hoe het werkt. In het kort: een affirmatie is een krachtige korte zin of alinea die omschrijft hoe je zou willen dat de realiteit was. Door een affirmatie regelmatig te herhalen beginnen je hersenen te geloven dat het de waarheid is.

Voorbeelden van affirmaties

Dit zijn affirmaties die je kunnen helpen om je zelfvertrouwen te verhogen:

  • Ik kan bereiken wat ik wil.

  • Ik doe wat ik wil

  • Ik voel me krachtig, sterk en fit.

  • Ik kan alles aan. Wat er ook gebeurt.

  • Ik heb vertrouwen in mijn talenten en mogelijkheden.

  • Ik ben een krachtbron. Ik heb het vermogen om alles wat nodig is te doen om succesvol te zijn.

  • Ik ben succesvol en ik heb succesvolle gedachten.

  • Ik zie er jong en gezond uit en zo voel ik mij ook.

  •  

Er is ook een uitgebreidere lijst met voorbeelden beschikbaar. Het is belangrijk om de affirmatie die je kiest dagelijks te herhalen. Je kunt bijvoorbeeld een briefje plakken op je spiegel of de affirmatie in je agenda noteren als reminder. Een andere mogelijkheid is een MindPiece armband te dragen. De ‘I can and I will’ is een krachtige affirmatie. Ook een favoriet is de ‘Dream, believe, achieve’ armband.

Kennisbank 'to spread the power of optimism'

 

Positiviteit

Motivatie

Mindset

Ontstressen

Persoonlijke ontwikkeling

 

“Self confidence is the best outfit. Rock it and own it” .

— author unknown