Kennisbank

Wat is een affirmatie?

Een affirmatie is positieve krachtige zin die helpt je gedachten positief te beïnvloeden waardoor je bijvoorbeeld een beter zelfbeeld en meer zelfvertrouwen ontwikkelt. Een affirmatie is een vorm van positieve zelfsuggestie. Je zou het ook kunnen omschrijven als een korte en krachtige motivatiespeech richting jezelf. Vaak zijn het korte zinnetjes die je tegen jezelf kan zeggen als een soort mantra. Door een krachtige affirmatie regelmatig te herhalen beginnen je hersenen te geloven dat het echt zo is. Van nature pas je je gedrag en gesteldheid aan op hetgeen wat je gelooft. Op die manier manifesteer je wat je tegen jezelf zegt.

Je hersenen worden geprogrammeerd vanaf je kindertijd. Veel van wat er geprogrammeerd is loopt goed en zal je zelfs helpen. Helaas zijn er ook programma’s geïnstalleerd die je beperken en een fout teweegbrengen in je systeem. Dit kan komen doordat je docent ooit heeft gezegd dat je ‘ergens’ niet goed in bent. Of doordat je ooit een fout hebt gemaakt bij een werkgever. Misschien hebben je ouders tegen je gezegd dat je een zwakke gezondheid hebt. Je kunt dit voor waar aannemen en deze gedachten herhalen en versterken terwijl het helemaal niet waar is of waar hoeft te zijn. Daarom moet je los komen van deze negatieve gedachtenpatroon. Affirmaties zijn daarbij een hulpmiddel.

Herhaling

Het is belangrijk om affirmaties meerdere malen per dag te herhalen om je gedachten positief te beïnvloeden. Door de herhaling beïnvloed je direct je onbewust. Je bevestigt eenvoudigweg wat waar is voor jou en je voegt tegelijkertijd informatie toe aan de geheugencellen van je geest. De affirmaties kunnen over van alles gaan: carriere, gezondheid, zelfvertrouwen, relaties. Enkele voorbeelden:

 • Ik ben goed genoeg.

 • Ik ben fit en gezond.

 • Ik heb het zelf in de hand.

 • Ik geloof in mezelf.

 • Ik vertrouw erop dat ik hier goed in ben.

 • Ik ben waardevol.

 • Ik ben succesvol

 •  

 • Tips

  Een tip bij het formuleren van een affirmatie: gebruik het woordje NIET niet. Bijvoorbeeld: ik ben niet verdrietig. Als je dit zegt hoort je lichaam: ik ben verdrietig. Het zou jammer zijn wanneer je met je goede intenties het tegenovergestelde zou bewerkstelligen. Rekening mee houden dus!

 •  

Daarnaast is het ook belangrijk om goed gevoel van een affirmatie met gevoel te krijgen. Het kan zijn dat je gelijk een goed gevoel hebt over een affirmatie, maar het kan ook zijn dat een affirmatie gek aanvoelt. Dit betekent dat je extra tijd nodig hebt om te wennen aan de inhoud. Geef het wat tijd. Voel je echt veel weerstand? Probeer het toch vol te houden. Doorbijten dus.

Kies de juiste affirmatie

Kies voor een bij jou passende affirmatie of maak er zelf eentje. Hier vind je een lijst maken met 40 verschillende affirmaties. Herhaal je affirmaties zo vaak als je wilt maar wel minimaal 10 minuten elke dag. Geef het minimaal 3 maanden de tijd voor resultaat. Heb je een extra reminder nodig? Met een MindPiece armband draag je je dagelijkse affirmatie reminder met je mee. Een heel effectieve affirmatie is bijvoorbeeld ‘Everything is possible’ of ‘I can and I will’.

Kennisbank 'to spread the power of optimism'

 

Positiviteit

Motivatie

Mindset

Ontstressen

Persoonlijke ontwikkeling

 

“Affirmations are our mental vitamins, providing the supplementary positive thoughts we need to balance the barrage of negative events and thoughts we experience daily.” .

— Tia Walker